Leren / oefenen schrijven: Begin je met pen of potlood?

Schrijven en voorbereidend schrijven wordt veelal gedaan met potlood. Jonge kinderen gebruiken vaak dikke potloden. Met een dik potlood is het goed vasthouden vaak makkelijker en de punt van het potlood tekent een duidelijk spoor. De voordelen van schrijven met potlood zijn divers. De potloodlijn geeft weerstand op het papier waardoor een kind veel feedback krijgt en goed voelt hoe hij de beweging moet maken. Ook ziet een kind zelf wanneer de lijn donker is en de druk op het papier dus hard is.

Overgang van potlood naar pen

Vaak is de overgang van potlood naar pen moeilijk daar de pen makkelijker over het papier glijdt en hierdoor moeilijker te sturen is, daarnaast is de penpunt kwetsbaar.

Soms is schrijven met pen voor een kind juist fijner. Sommige kinderen hebben er plezier van dat ze met weinig handkracht toch een duidelijk schrijfspoor maken.

Dit is ook te bereiken door een kind een “zachter” potlood aan te bieden maar het nadeel hiervan is weer dat het dan een grof schrijfspoor maakt.

Starten met schrijven

Het is aan te raden te starten met schrijven met potlood. Het gemaakte werk kan uitgegumd worden en een potlood is goedkoop en minder kwetsbaar dan een pen. Motorisch vaardige kinderen kunnen rond het zevende levensjaar vaak ook prima omgaan met een pen. In groep 4 wordt daarom vaak een pen aangeboden. Kijk naar de behoefte en motorische vaardigheden van een kind, aan de hand hiervan kun je meestal een juiste keuze maken.

Je kan mij telefonisch bereiken of per email. Heb je een snelle of korte vraag? Dan kun je mij ook bereiken op WhatsApp via onderstaand mobiele nummer. In de meeste gevallen kan ik direct reageren. Ik help je graag.
Of maak gebruik van onze andere opties:
Copyright Praktijk Kinderoefentherapie 2023 - 2024  |  Disclaimer  |  Privacy Verklaring
Design & development by: Timeless Design